Brouwhuus ’t Zwarte Schoap is één van de aanwezigen tijdens het Zwols Bierproevement op 22 juni. Niet alleen hun bieren – het zijn er inmiddels zes – zijn bijzonder, het verhaal achter deze brouwerij uit Olst is dat ook.
Oprichter Rob Bronkhorst doet van 1998 tot 2005 zendingswerk in Mali. Een jaar later keert hij nog een keer terug naar het West-Afrikaanse land. Maar eenmaal weer in Nederland wordt hij chronisch ziek: hij krijgt een virale infectie waar hij ME – ook wel het chronisch vermoeidheidssyndroom genoemd – aan overhoudt. Rob wordt arbeidsongeschikt verklaard en gaat opzoek naar een zinvolle daginvulling. “Toen kreeg ik toevallig een bierbrouwpakket. Ik wist echt helemaal niets over bier, maar ben gewoon aan de slag gegaan. Nu weet ik bijvoorbeeld alles over ‘drooghoppen’, maar dat was in het begin wel anders.” Een nieuwe passie is geboren.
Van 0 naar 100
Zijn brouwsels vallen in de smaak en in 2018 wordt het serieus. “Ik brouwde gewoon voor de lol, maar mensen vroegen steeds vaker waar ze het konden kopen.” En zo belandt zijn eerste officiële bier in het schap van de supermarkt om de hoek. Het is De Verschoappeling, een bijzondere Pale Dubbel Bock. “Wij gaan graag onze eigen weg. Het is anders of ‘aans’ zoals we in Salland zeggen.” De Verschoappeling is een origineel bier voor in het najaar met tonen van karamel. Vanaf dat moment gaat het hard. Inmiddels zijn er vijf karakteristieke bieren aan het assortiment toegevoegd en worden ze op veel plekken in Midden en Oost-Nederland verkocht. Maar ook in Breda en Groningen.
Meesterlijke namen
De brouwerij heeft ook een sociale boodschap. Rob: “Waar mogelijk zoek ik de samenwerking met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.” De naam is niet voor niets Brouwhuus ’t Zwarte Schoap. “Dat is een verwijzing naar mensen die ziek zijn of een handicap hebben. Ik heb zelf geworsteld met mijn arbeidsongeschiktheid en voelde me aan de kant staan.” Alle bieren krijgen ook bijzondere namen mee die terug zijn te voeren op een Sallands gezegde. In het geval van de Meisterschoap: Met weinig kump de wieze wied, met völle mut de domme opziet. Met andere woorden: geld en spullen zijn niet belangrijk, met weinig middelen bereik je veel meer.
Breed smaakpalet
Zelf is Rob geen groot drinker. Hij geniet hooguit in het weekend van één of twee speciaalbiertjes. “Ik houd van de smaak en het liefst word ik verrast. Mijn moeder zei altijd: ‘Lekker is maar één vinger lang.’ Als je er een paar wegtikt, vind ik dat zonde.” Hij is dan ook altijd op zoek naar niet alledaagse combinaties. Zo proef je in de Meisterschoap – overigens de enige Weizen NEIPA van Nederland – kruidnagel, banaan, citrus en een vleugje rood fruit. Ook al heeft Brouwhuus ’t Zwarte Schoap veel smaken op de kaart: er blijft natuurlijk altijd wat te wensen over. “Ik zou nog wel een barrel aged gerijpt op cognacvaten willen maken. Maar dat is misschien een leuk project voor in de toekomst.”