Ridder Johan in actie om Slag bij Harculo aan te kondigen

Nieuwsbericht

Precies 800 jaar geleden vond de Slag bij Harculo plaats. Op zaterdag 15 juni wordt deze historisch belangrijke gebeurtenis nagespeeld. Om het schouwspel te promoten en vrijwilligers aan te trekken, kruipt organisator Mink de Vries in de huid van zijn alter ego en trekt hij er als ridder Johan van Windesheim tot Ittersum op uit.

Een blauwfluwelen pak, harnas, helm en gewapend met een levensecht – maar veilig – zwaard. Mink gaat helemaal op in zijn rol als hij basisschool De Marshof in Zwolle-Zuid bezoekt. “Ik sla Abdullah tot ridder. Hij gaat vechten in het leger van Johan van Windesheim tot Ittersum,” roept hij uit in de klas. “Ik zie het in zijn ogen: hij is één van de sterksten.” De kinderen zitten op het puntje van hun stoel en bestoken hem met allerlei vragen. “Ik kom vertellen over ridder Johan en de veldslag, maar hoop de leerlingen – en hun ouders – ook te enthousiasmeren om mee te spelen.”

Openlucht spektakel

In 1224 stoken opstandige Sallandse ridders de boeren in de omgeving op om tegen de bisschop van Utrecht – de baas in het gebied – in opstand te komen. Er wordt gevochten met bijlen, hooivorken en zwaarden, maar het 2.000 koppige leger van de bisschop wint de strijd glansrijk. Deze krachtmeting wordt nagespeeld op een veld aan het Harculosepad en is te bewonderen vanaf de dijk. Mink: “Tijdens de opvoering gaan de verschillende troepen elkaar te lijf. Meedoen is gratis en laagdrempelig, en voor de uitrusting wordt gezorgd.”

Middeleeuwse reuring

Harculo verkeert op 15 juni de hele dag in Middeleeuwse sferen. Naast het hoofdprogramma – de veldslagen die in etappes worden nagespeeld – zijn er activiteiten voor jong een oud. Zo is er een heuse schandpaal en kunnen er sponzen worden gegooid. Daarnaast wordt een Middeleeuwse markt opgetuigd waar onder andere wordt gesmeed en geweven. De dag wordt omlijst met muziek van Ontfanck Gheselle, een muzikaal duo dat gehuld in Middeleeuwse kleding de hommel en draailier bespelen. En voor de lekkerbekken is er authentiek eten en drinken uit die tijd te koop.

Aanmelden en meer informatie? Kijk hier.

Delen via Socials:

Overige berichten

“Lekker is maar één vinger lang”

Brouwhuus ’t Zwarte Schoap is één van de aanwezigen tijdens het Zwols Bierproevement op 22 juni. Niet alleen hun bieren – het zijn er inmiddels zes – zijn bijzonder, het verhaal achter deze brouwerij uit Olst is dat ook. Oprichter Rob Bronkhorst doet van 1998 tot 2005 zendingswerk in Mali.

Zwols Bierproevement paradijs voor bieraanbidder

Liefhebbers van speciaalbier zullen smachtend uitkijken naar 22 juni. Op die dag is tussen 14.00 en 22.00 uur het Zwols Bierproevement in het Warepark. Dit culinaire evenement biedt volop kansen om ambachtelijke, experimentele en unieke bieren uit de regio te proeven. Vrolijke chaos Het park wordt die dag omgedoopt tot

Banenmarkt Zwolle-Zuid dé marktplaats voor werk

Op zoek naar een baan? Tijd voor een carrièreswitch? Verlegen om nieuw personeel? Dan is MVO De Siggels op 29 juni the place to be. De kantine – en bij goed weer het buitenterrein – van voetbalvereniging SVI transformeert tussen 10.00 en 15.00 in een werk-eldorado. Op de markt geven

Memory Bugs will rock you!

Maak u op voor lekkere onversneden Rock ‘n’ Roll, speciaal voor u en deze gelegenheid volledig van Nederlandse bodem. Voor in de agenda: 8 juni Memory Bugs! Van Golden Earring tot Shocking Blue en langs De Dijk naar Guus Meeuwis. Verruim verder uw geest met een flink shot aan klassiekers,

Nieuwsbrief