Liefhebbers van speciaalbier zullen smachtend uitkijken naar 22 juni. Op die dag is tussen 14.00 en 22.00 uur het Zwols Bierproevement op het evenemententerrein Sportpark de Siggels. Dit culinaire evenement biedt volop kansen om ambachtelijke, experimentele en unieke bieren uit de regio te proeven.
Vrolijke chaos
Het park wordt die dag omgedoopt tot ‘proeftuin’. Te midden van de kermis en kunstmarkt presenteren zes lokale bierbrouwers hun tongstrelende producten. Een vrolijke chaos dus. En laat Chaos Bieren uit Wijhe nu net één van de aanwezigen zijn. Verder van de partij: Jokkebrok Brouwerij (Oldebroek), Brouwhuus ’t Zwarte Schoap (Olst), Bohemean (Zwolle) en Brouwerij De Witte Leeuw (Wezep). Daarnaast staat er nog een verrassingsbrouwerij op het menu. Organisator Jaap Lamfers: “Hier komt alles rondom speciaalbier uit de omgeving samen. Dit mag je niet missen. De brouwers hebben ook allemaal een bijzonder verhaal. Met dat in je achterhoofd is de eerste slok nóg lekkerder.”
Eigenzinnig lekker
De proeverij staat garant voor klassieke én meer uitgesproken bieren. Rob Bronkhorst van Brouwhuus ’t Zwarte Schoap: “Wat dacht je van onze Meisterschoap? Dat is de enige Weizen NEIPA van Nederland. Deze heeft tonen van kruidnagel en banaan, een vleugje rood fruit en de frisheid van citrus.” Primeur: tijdens het Bierproevement is dit spannende bier voor het eerst op de tap. En Jokkebrok Brouwerij – bekend van bieren als Lulkoek en Struukenduuker – komt met hun nieuwe Piña colada blond. Eigenaar Danny Schuur: “Het is een bijzondere combinatie. Maar al zeg ik het zelf: ik heb me er vies op verkeken hoe lekker die is. Het is ook een hardloper, zeker als de zon schijnt. Op evenementen vliegt dit biertje de deur uit. Dat komt omdat-ie gek is, maar niet uit de bocht vliegt.”
Meesterlijk proeven
Het Zwolse bierproefgezelschap Gij Zult Genieten verzorgt deze dag een masterclass smaak. De missie van deze gepassioneerde beer geeks is om de kennis en het genot van speciaalbier te bevorderen. Of je nu een ontwikkelde smaak hebt of op het punt staat om je eerste slokje te nemen: iedereen is welkom. Organisator Frits Coers: “Mensen kunnen gewoon aanschuiven. Wij vertellen van alles over bier. Hoe je het moet proeven bijvoorbeeld. En ondertussen krijg je drie gevarieerde biertjes voorgeschoteld.” Maar dat is nog niet alles. Het gilde neemt een brouwketel mee om live bier te brouwen. Wat daar uit gaat komen? “Dat is nog een verrassing.”